1404 / 01 / 24
مقایسه روش های تولید نبشی در صنعت

نبشیها یکی از کاربردیترین مقاطع فولادی در صنعت ساختوساز و سایر صنایع هستند. این قطعات به شکل L تولید میشوند و به دلیل ویژگیها و ساختاری که دارند در زمینههای مختلف استفاده میشوند. نبشیها تنوع بسیار زیادی دارند و با روشهای مختلفی نیز تولید میشوند. روش تولید نبشی تأثیر زیادی در میزان کیفیت و قیمت نبشی دارد. در ادامه، به بررسی و مقایسه روشهای تولید نبشی میپردازیم.
نبشی چیست؟
نبشیها یکی از مهمترین انواع پروفیلها محسوب میشوند. سطح مقطع نبشی از دو ضلع تشکیل میشود که در یک زاویه مشخص در کنار هم قرارگرفتهاند. به این دو ضلع، بالهای نبشی گفته میشود. معمولاً زاویه بین بالهای نبشی 90 درجه است. نبشیها میتوانند بهصورت بال مساوی یا بال نامساوی تولید شوند. هر یک از این مدلها کاربرد ویژهای در صنایع و ساختوساز دارد. در نبشی کشی یک ساختمان حجم زیادی از نبشیهای مختلف مورداستفاده قرار میگیرند. به همین دلیل اطلاع از روشهای تولید نبشی، مزایا و معایب هر یک از این روشها برای پیمانکاران و کارفرمایان اهمیت زیادی دارد.
بررسی انواع روشهای تولید نبشی
همانطور که گفته شد، نبشیها در صنایع مختلف کاربرد گستردهای دارند. ازجمله کاربردهای این مقاطع میتوان به ساخت آسانسورها، پلها، اسکلت فلزی ساختمانها، ساخت قابها و چارچوبها اشاره کرد. این کاربرد گسترده و وسیع نبشیها در صنایع سبب شده روشهای مختلفی برای تولید آنها ایجاد شود. در ادامه، نحوه تولید نبشی و مزایا و معایب هر یک از روشهای تولید را بررسی میکنیم.
روش تولید نبشی پرسی
در بین روشهایی که برای تولید نبشیها وجود دارد، روش پرسی متداولترین روش است و اغلب تولیدکنندگان از این روش استفاده میکنند. در روش پرسی دیگر نیازی به گرم کردن فولاد و حالتدهی آن نیست. در این روش از ورقهای فولاد برای ساخت نبشی استفاده میشود. ورقهای فولادی بعد از وارد شدن به خط تولید نبشی بهصورت نواری برش داده میشوند و فرایندی به نام رول فرمینگ روی آنها انجام میشود.
رول فرمینگ درواقع فرایندی است که برای شکلدهی به ورقها و نوارهای فلزی استفاده میشود. طی این فرایند نوار فولادی از بین چندین غلتک عبور میکند. این غلتکها نوار را خم کرده و شکلدهی میکنند تا بهتدریج به شکل دلخواه ما تبدیل شود. در روش پرسی نیز نوار فولادی از بین غلتکها عبور تا داده میشود تا جایی که دو ضلع نوار بر هم عمود شوند. سپس این نوارها بهوسیله دستگاه گیوتین در ابعاد 6 یا 12 متری برش داده میشوند.
روش تولید نبشی فابریک
روش فابریک برای تولید نبشی، یک روش دقیق و کاربردی اما با هزینهی بالا محسوب میشود. ماده اولیهای که برای تولید نبشی در این روش لازم است، بیلت فولادی است. نحوه تولید نبشی فابریک به این صورت است که در کارخانه شمش بیلت حرارت داده میشود و سپس به روش نورد گرم از بین غلتکها عبور میکند. بهمرورزمان شمش بیلت فولادی به ورق تبدیل میشود.
در این مرحله از تولید فابریک، ورقهای بیلت از بین قالبهای L شکل عبور میکنند و به شکل نبشی نزدیک میشوند. در آخر نبشیها به طولهای 6 متر یا 12 متر برش داده میشوند. ممکن است شما هم در خرید نبشی نام نبشی اروپایی به گوشتان خورده باشد که همان نبشی تولیدشده به روش فابریک است.
روش تولید نبشی گالوانیزه
روش گالوانیزه یا رویاندود کردن نیز یکی از روشهای تولید نبشی است. نبشیهایی که به این روش تولید میشوند، میزان مقاومت و دوام بیشتری دارند. به همین دلیل افراد زیادی استفاده از نبشیهای گالوانیزه رو ترجیح میدهند. نحوه تولید نبشی گالوانیزه در مراحل ابتدایی کاملاً مشابه نبشی پرسی است. تنها تفاوتی که بین این دو روش وجود دارد این است که در روش گالوانیزه در مرحله آخر نبشیها با غوطهوری رویاندود میشوند. خریداران گرامی برای ثبت سفارش نبشی یا اطلاع از قیمت تیرآهن هاش میتوانند در هر کجای ایران که هستند، از طریق سایت فولاد فیدار اقدام نمایند.
مزایا و معایب روشهای تولید نبشی
بسیاری از افراد برای تولید نبشی به دنبال بهترین روش تولید هستند. این در حالی است که هر یک از روشهای تولید نبشی مزایا و معایب خاصی دارد. روش تولید نبشی باید بر اساس نیازی که داریم و همچنین میزان بودجه انتخاب شود. مزایا و معایب روشهای ساخت نبشی پرسی و فابریک به شرح زیر هستند:

مزایای استفاده از روش پرسی
درصورتیکه شما روش پرسی را برای ساخت نبشیها انتخاب کنید، تولید نبشی هزینه کمتری خواهد داشت. مهمترین مزیتی که در مورد روش پرسی وجود دارد، امکان تولید نبشی گالوانیزه با این روش است. علاوه بر این، نبشیهای پرسی قابلیت ایجاد سوراخ، بریدگی، شکاف و حتی نقش برجسته را نیز دارند.
معایب استفاده از روش پرسی
نبشیهای پرسی گزینه بسیار خوبی برای ساختوساز هستند؛ اما به دلیل دقت ابعادی پایینی که در این روش وجود دارد در صنعت چندان استفاده نمیشوند. مشکل دیگر روش پرسی برای تولید نبشی این است که نمیتوان نبشیها را با اندازه دلخواه برای بالها تولید کرد.
مزایای استفاده از روش فابریک
با روش فابریک میتوان نبشیهایی با کیفیت بالاتر و ابعاد دقیقتر تولید کنیم. در این روش دیگر خبری از محدودیتهای اندازه بال نبشی نیست و بهراحتی میتوان نبشی موردنظر را با هر ابعاد و اندازهای برای بالها تولید کرد. همچنین روش فابریک برای تولید نبشی با هر نوع فولادی مورداستفاده تولیدکنندگان قرار میگیرد.
معایب استفاده از روش فابریک
نکتهای که در مورد تولید نبشی به روش فابریک وجود دارد، این است که این روش تولید نبشی هزینه بیشتری برای تولیدکننده دارد و به همین دلیل قیمت تمامشده نبشیهای فابریک نیز بیشتر است. در روش فابریک یک مرحله برای خنکسازی فولاد وجود دارد که فرایندی تخصصی و زمانبر است. به همین دلیل تولید نبشی به روش فابریک مدتزمان بیشتری طول میکشد:
نکات مهم در فرایند تولید نبشی
برای تولید کردن نبشی با بالاترین کیفیت ممکن، لازم است به برخی از نکات توجه داشته باشید. نکات مهمی که در فرایند تولید نبشیها وجود دارد شامل موارد زیر میشوند.
1. انتخاب مواد اولیه باکیفیت: استفاده از مواد باکیفیت سبب میشود نبشیهای بادوام و باکیفیتی نیز تولید شوند.
2. رعایت استانداردهای تولید: برای تولید کردن مقطع نبشی، استانداردهای ملی و بینالمللی وجود دارد که رعایت آنها باعث بهبود خواص مکانیکی نبشی میشود.
3. کنترل کردن دما و شرایط محیطی: کنترل کردن دما در فرایند تولید نبشی پرسی و همچنین شرایط محیطی مناسب برای نبشیهای فابریک باعث میشود نتیجه تولید نبشی بهتر باشد.
جمعبندی
نبشیها یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی هستند که در صنعت ساختمانسازی و سایر صنایع کاربرد دارند. نبشی به دلیل جنس فولادی خود، مقاومت و دوام بالایی دارند. روشهای متنوعی برای ساخت انواع نبشیها وجود دارد. هر یک از این روشها مزایا و معایب ویژهای دارند و برای تولید مدل خاصی استفاده میشوند. کنترل دما و شرایط محیطی، نقش مهمی در تولید محصولات باکیفیت دارد. خوشبختانه، کارخانه های تولید فولاد کشور ما، طی سالهای اخیر ظرفیت و کیفیت تولید نبشی را افزایش دادهاند و نیازهای بازار داخلی به این محصول پرکاربرد را به خوبی برطرف میکنند. این روزها با توجه به نوسان شدید قیمت دلار میتوانید برای اطلاع از قیمت ناودانی و نبشی بهعنوان اجزای اصلی صنعت ساخت و ساز با کارشناسان ما در تیم فولاد فیدار تماس بگیرید.