1403 / 09 / 08
بررسی پروفیل چارچوبی و مشخصات آن
قطعات و مصالح ساخته شده در صنایع فولادی انواع و کاربردهای فراوانی دارند و استفاده از آنها بسیار متداول است. پروفیل چارچوبی یکی از انواع این قطعات به شمار میرود. از این ابزار برای نگهداشت در و پنجره و اتصال آن به دیوار استفاده میشود. جنس این قطعه بهمرورزمان دچار تغییرات فراوانی شده است. در ابتدا جنس پروفیلها چوبی بود، سپس بهمرور و پیشرفت صنایع و فراوری فلزات این قطعات از فلز ساخته شدند. شناخت انواع این قطعات و کاربردهای متعددی که دارند علاوه بر افزایش آگاهی سبب میشود که افراد بهترین نوع آن را برای کاربرد موردنظر خود خریداری کنند. در این مقاله به بررسی جامع پروفیلهای چارچوبی میپردازیم، پس با ما همراه باشید.
پروفیل چارچوبی چیست؟
پروفیلهای چارچوبی، مقاطع فولادی طویلی هستند که سطح مقطع آنها در تمام طولشان یکسان است. تاکنون مقاطع فولادی بسیاری چون میلگرد، نبشی، ناودانی، تیرآهن و... تولید و به بازار عرضه شده است. اگر دقت کرده باشید چهارچوبها به محلهایی گفته میشود که درب و پنجره ساختمان در آن محل قرار میگیرد. مقطع چارچوبی برای فیکس کردن درب و پنجره در مکان خود مورداستفاده قرار میگیرد.
انواع پروفیلهای چارچوبی کداماند؟
پروفیل چارچوبی نیز بهعنوان یک قطعه پرکاربرد در ساختمانسازی، برحسب کاربردی که دارد، دارای انواع مختلفی است. مهمترین انواع مقطع چارچوبی را میتوان بهصورت زیر نام برد:
1. پروفیلهای فلزی ساده
بیشتر درگذشته مورداستفاده قرار میگرفتند، این چارچوبها غالباً از جنس فلز آهن هستند و مهمترین اشکال آنها زنگزدن و تغییر رنگ بهمرورزمان است. به همین دلیل برای جلوگیری از اکسیدشدن آهن، پروفیلهای آهنی را رنگ میزنند. پروفیلهای چارچوبی ساده به دلیل در دسترس بودن و همچنین قیمت ارزان بسیار مورد توجه هستند و در فرآیند های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
2. مقاطع چارچوبی فرانسوی
بهترین نوع پروفیل چارچوبی موجود در بازار است. نسبت به سایر انواع پروفیلها کاربرد گستردهتری دارد. علاوه بر استفاده در چارچوب در و پنجره، در تولید در و پنجرههای غیرفلزی و قالب (فریم) پنجرههای پیویسی نیز استفاده میشود. مهمترین مزیت مقاطع چارچوبی فرانسوی را میتوان مقاومت بالا دربرابر فشار، قیمت مناسب، شکلپذیری، قابلیت جوشپذیری بالا بیان کرد.
3. مقاطع چارچوبی مکزیکی
این دسته از پروفیل چارچوبی در شکل مقطع مستطیل و مربع ساخته میشوند. نام دیگر آنها پروفیل قاشقی نیز هست. همانند پروفیلهای فرانسوی در زمینههای متعددی کاربرد دارند. این قطعات در دو نوع ارائه میشوند که شامل پروفیل مکزیکی بیرون و درون است. از نوع اول در ساخت چارچوبهای فلزی برای دربهای چوبی، امدیاف و اچدی اف استفاده میشود، اما هر دو نوع این پروفیلها در ساخت چارچوب دربهای ضدسرقت استفاده میشوند.
پروفیلهای چارچوبی بر اساس متریال ساخت
پروفیل چارچوبی را براساس فاکتورهای متفاوت در دستهبندیهای مختلفی قرار میدهند. بر همین اساس میتوان انواع آن را به صورت زیر نام برد:
1. پروفیلهای چارچوبی آلومینیومی
پروفیل چارچوبی در دسته از فلز آلومینیوم تولید شده است. آلومینیوم فلزی ضدزنگ است که وزن کمی دارد همچنین به نسبت وزن کم از مقاومت خوبی نیز برخوردار است؛ بنابراین استفاده از پروفیل آلومینیومی در اجرای در و پنجره میتواند بهترین گزینه باشد.
2. پروفیلهای چارچوبی UPVC
این قطعات در مقایسه با سایر انواع پروفیلهای چارچوبی سهم فروش بیشتری را در بازار به خود اختصاص میدهند. پروفیلهای UPVC نیز به سبک بودن، مقاوم بودن در برابر رطوبت و ضدرنگ بودن معروف هستند. پروفیلهای UPVC جدیدتر هستند و امروزه نسبت به سایر مدلها در فرآیند ساختمانسازی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
3. مقاطع چارچوبی فولادی
متداولترین نوع پروفیل چارچوبی به شمار میرود. خوشبختانه با پیشرفتهای حاصل شده در زمینه دانش فنی و تولید انواع آلیاژها، فولاد به عنوان یک متریال مطرح شده و در ساخت انواع مقاطع از جمله مقطع چارچوبی مورد استفاده قرار میگیرد. مقاطع چارچوبی فولادی از ورقههای فولادی سرد وگرم تولید میشوند و کیفیت آنها وابسته به جنس ورقهای فولادی مورد استفاده در آنها است.
کاربردهای عمده مقاطع چارچوبی چیست؟
پروفیلهای مختلف اگر چه هر یک کاربردهای ویژه خود را دارند، اما به طورکلی دارای مجموعهای از کاربردها هستند که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
• ساخت و سازهای ساختمانی
• صنایع تولید در و پنجره
• کرکرههای مغازه
• اسکلتهای فلزی ساختمانی
• اسکلت فلزی تختخوابها
• نردهها در مکانهای صنعتی و معابر عمومی
مشخصات فنی پروفیلهای چارچوبی
یکی از بخشهای قابل توجه در هر یک از انواع مصالح فولادی، ویژگیهای فیزیکی، فنی و ترکیبات شیمیایی آنها است. مقطع چارچوبی نیز از این نظر مجموعهای از ویژگیها را دارد. ترکیب شیمیایی یا عناصری که این مقطع فولادی از آنها ساخته شده است را میتوان به طور عمده کربن، مس، منگنز، فسفر و گوگرد نام برد. این قطعات از لحاظ ویژگیهای فنی نیز دارای یک سری مشخصه هستند. بهطورکلی، پروفیل چارچوبی در طول 6 متر تولید میشود.
ضخامت اضلاع تشکیل دهنده آن به 0.9 الی 2.5 میلیمتر میرسد. البته سفارش این قطعات به طول و قطر مورد نیاز نیز قابل انجام است. وزن پروفیلهای چارچوبی به نوع متریال آنها بستگی دارد. بدیهی است که پروفیلهای آلومینیومی و UPVC نسبت به نوع آهنی و فولادی وزن کمتری دارند، اما به طور عمومی در تعیین وزن پروفیلها ضخامت اضلاع و طول آنها نیز اهمیت فراوانی دارد.
معایب پروفیلهای چارچوبی
مقاطع چارچوبی به فراخور نوعی که دارند، دارای یکسری ویژگیهای مثبت و منفی هستند. آشنایی با معایب آنها میتواند بهترین راهنمایی برای خریداران عمده باشد. مهمترین عیب پروفیلهای چارچوبی قدیمی آهنی یا هر نوع فلزی دیگر، اکسید شدن تدریجی در برابر هوا و رطوبت به خصوص در شهرهای مرطوب است. برای رفع این مشکل به رنگ اندود کردن پروفیل چارچوبی آهنی روی میآورند.
علاوه بر این مشکل، پروفیلهای آهنی نسبت به سایر مدلها وزن بیشتری نیز دارند و ممکن است جابجایی آنها دشوارتر باشد. سایر انواع پروفیلها مانند فولادی، آلومینیومی و UPVC اگر چه این معایب را ندارند ولی قیمت بسیار بیشتری نسبت به نوع آهنی دارند. همچنین برخلاف پروفیلهای آهنی رنگپذیری ندارند.
مزایای پروفیلهای چارچوبی
مقاطع چارچوبی گوناگون برای استفاده در فرآیندهای صنعتی هر یک دارای مزیتهایی هستند که به اختصار شامل موارد زیر است:
• نصب آسان: پروفیلهای چارچوبی موجود در بازار از هر نوع متریالی که تولید شده باشند، مهمترین مزیتشان سهولت در نصب است.
• مقاومت قابل توجه در برابر فشار و تنش: ساخته شدن پروفیلها از آلیاژهای گوناگون، استحکام آنها را در برابر فشار را چندین برابر کرده است.
• قابلیت رنگ پذیری بالا: انواعی از پروفیلهای فولادی و آهنی دارای خاصیت رنگپذیری هستند و به راحتی میتوان آنها را به رنگ دلخواه درآورد.
• اکسید نشدن و عدم خوردگی در مجاورت رطوبت: مهمترین ویژگی پروفیل چارچوبی موجود در بازار، طول عمر طولانی در برابر عوامل محیطی آسیبزا است.
• پروفیلهای جدید؛ وزن کم: پروفیلهای آلومینیومی و UPVC در عین مقاومت بالا، وزن بسیار کمی دارند و به راحتی میتوان از آنها در فرایند جاگذاری در و پنجره استفاده نمود.
قیمت پروفیلهای چارچوبی در بازار
قیمت مقاطع چارچوبی در بازار کنونی به عوامل بسیاری بستگی دارد و تنها صرفاً به یک عامل وابسته نیست. قیمت جهانی فلزات، وزن قطعات، تغییرات جهانی نرخ ارز، هزینههای حمل و نقل و... در قیمتگذاری آن موثر هستند. پروفیلهای جدید به دلیل تولید به واسطه فناوریهای پیشرفته و مزایای هر چه بیشتر، طبیعتاً دارای قیمت بالاتری نسبت به مدلهای قدیمیتر هستند. میزان محصولی که سفارش میدهید نیز میتواند قیمت نهایی را مقداری پایین بیاورد.
جمعبندی
پروفیل چارچوبی به طور متداول دارای مدلهای مختلفی است. این قطعات به طور عمده در صنایع فولادی تولید میشوند. سیر تکامل تولید این قطعات از چوب آغاز و در حال حاضر به UPVC ختم میشود. هر چند استفاده از هر یک از آنها مزایای و معایب مخصوص خود را دارد، اما قیمت تمام شده همواره یکی از فاکتورهای تعیینکننده در خرید پروفیلهای چارچوبی به شمار میرود. عمده مشتریان این نوع از پروفیل، صاحبان صنایع ساختمانسازی هستند. مطالعه و آگاهی در مورد این مقاطع علاوه بر افزایش دانش فنی، سبب انتخاب درست و جلوگیری از هدر رفت منابع اقتصادی میشود. فولاد فیدار با داشتن سابقه طولانیِ مشاوره در زمینه مقاطع و مصالح فولادی میتواند بهترین مرجع برای دریافت راهنماییهای مورد نیاز باشد. برا اطلاع قیمت تیرآهن هاش و درگی محصولات به سایت مراجعه کنید.