1403 / 09 / 24
حذف ارز نیمایی فولاد آذر 1403
طبق بخشنامه جدید بانک مرکزی در خصوص حذف ارز نیمایی فولاد آذر 1403، از تاریخ 1 بهمن 1403، سایر صادرکنندگان مشمول بند (1) ماده (8) آیین نامه مذکور، شامل شرکت های صادرکننده محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده های نفتی، باید ارز حاصل از صادرات خود را از طریق بانک های عامل و در چهارچوب آیین نامه مذکور، در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کرده و تعهدات ارزی خود را رفع کنند.
طبق اعلام بانک مرکزی، از روز شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ با راه اندازی بازار ارز معاملات تجاری، صادرکنندگان می توانند در سامانه نیما معاملات خود را با نرخ توافقی انجام دهند. این تصمیم به معنای حذف نرخ ارز نیمایی از این تاریخ است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اطلاعیه شماره یک بانک مرکزی درباره شکل گیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز در کشور، از آغاز به کار این بازار در روز شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳ خبر می دهد. در این تاریخ، عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) می توانند با نرخ های توافقی نسبت به انجام معاملات خود اقدام کنند.
رئیس کل بانک مرکزی پیشتر اعلام کرده بود که سیاست ارزی بانک مرکزی در حال حاضر حذف تعدد نرخ ها در بازار ارز است و نرخ ارز نیما متناسب با تغییرات متغیرهای اقتصادی خواهد بود. او همچنین تأکید کرده بود که ارز نیما به بازار توافقی منتقل خواهد شد و نرخ ارز در این بازار بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد.
تمام واردکنندگانی که از ارز نیمایی استفاده نمی کنند، از سوم دی ماه ۱۴۰۳ باید ارز خود را از سامانه ارز توافقی دریافت کنند.
طبق بخشنامه بانک مرکزی، از سوم آذرماه ۱۴۰۳، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات ملزم به عرضه ارز حاصل از صادرات خود در مرکز مبادله ارز و طلا به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی هستند. سایر صادرکنندگان در گروه های مذکور همچنان می توانند ارز خود را طبق روال سابق عرضه کنند یا به طور اختیاری در سامانه ارز تجاری قرار دهند، اما از ۲۶ آذرماه تمامی صادرکنندگان و واردکنندگان غیر نیمایی باید ارز خود را در این سامانه خرید و فروش کنند.
براساس گزارش بازرگانان، نرخ خرید و فروش در بازار توافقی حدود ۶۱ تا ۶۲ هزار تومان است و با توجه به کشش های قیمتی، واردکنندگان نمی توانند ارز را با نرخ های بالاتر از این مقدار خریداری کنند، زیرا این قیمت تمام شده باعث عدم امکان فروش کالا خواهد شد.
طبق هماهنگی های انجام شده با وزارتخانه های مربوطه، واردکنندگانی که تخصیص ارز معتبر از مرکز مبادله ارز و طلا دارند، باید از تاریخ ۱ بهمن ۱۴۰۳، ارز خود را از این مرکز و از طریق بانک های عامل خریداری کنند.
در نتیجه، این تغییرات به معنای حذف نرخ ارز نیمایی از ۲۴ آذرماه و حذف سامانه نیما از اول بهمن ماه سال جاری است. تاکنون ۲۲ بانک به سامانه معاملات ارز تجاری متصل شده و ۱۹ بانک اقدام به ثبت سفارش و معامله کرده اند. حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران تا ۲۰ آذرماه به ۳۰۱ میلیون درهم، ۵۱ میلیون دلار، ۱۰ میلیون یوآن و ۱.۱ میلیون یورو رسیده است.
پایان ارز نیمایی از شنبه 24 آذر
با حذف ارز نیمایی فولاد آذر 1403، قیمت پایه فروش محصولات شیمیایی، پتروشیمی، فولادی و فلزات رنگین در بورس کالا نیز براساس نرخ ارز کشف شده در بازار ارز تجاری خواهد بود، چراکه دیگر ارز نیمایی وجود نخواهد داشت.
حذف ارز نیمایی فولاد
طبق بخشنامه جدید بانک مرکزی، از تاریخ ذکر شده، کلیه صادرکنندگان کشور در تمامی صنایع باید ارز خود را در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند و سامانه ارز نیمایی دیگر وجود نخواهد داشت.
تاثیر حذف ارز نیمایی چیست؟
حذف ارز نیمایی می تواند تأثیرات گسترده ای بر صنعت فولاد ایران داشته باشد. از جمله افزایش هزینه های تولید، کاهش رقابت پذیری در بازارهای جهانی، کاهش صادرات و فشار بر صنایع پایین دستی. این امر به ویژه در شرایط اقتصادی کنونی ایران، که با تحریم ها و نوسانات ارزی مواجه است، می تواند مشکلات جدی برای تولیدکنندگان فولاد ایجاد کرده و منجر به افزایش قیمت فولاد شود.
اما از سوی دیگر، حذف ارز نیمایی می تواند در کوتاه مدت دست دلالان و سودجویانی را که تاکنون از این شرایط بهره برداری می کردند، ببندد. با این اقدام، بسیاری از افراد که مواد اولیه را با نرخ ارز نیمایی وارد کرده و محصولات خود را با قیمت های بالا عرضه می کردند، از این منابع ارزان محروم خواهند شد.
نتیجه گیری اینکه نمی توان پیش بینی دقیقی در خصوص نوسانات قیمت آهن آلات و فولاد با حذف ارز نیمایی فولاد آذر 1403 داشت، چرا که پس از اجرایی شدن این بخشنامه و شروع فرآیند تغییرات، روند بازار و سایر سیاست های بانک مرکزی باید مورد ارزیابی قرار گیرد و نتیجه نهایی مشخص شود.